VERLEDEN familie visser

 

Het begin

 In  de archieven ben ik terug kunnen gaan tot omstreeks 1800. Wat de familie Visser betreft:

“Cornelis Visser trouwt op 2 september 1810 met Aaltje Dubbeld in Akersloot. Aaltje is de dochter van Leendert Maartensz. Dubbeld die in 1780 trouwt met Trijntje Jansdr. Smit”.

 Getrouwd in Akersloot. Destijds was er geen gemeentehuis en trouwde men in de kerk. Hoe zag Akersloot er omstreeks 1800 uit? Wat gebeurde er rond die tijd? Wat was het beroep van Cornelis?

 “In 1795 vallen de Fransen ons land binnen. Ook voor Akersloot begint dan de zogenaamde Franse tijd. Dorpen en steden krijgen voortaan gekozen gemeenteraden en ook het ambtenarenapparaat wordt behoorlijk gewijzigd. Werden de gegevens betreffende geboorte/doop, huwelijk en overlijden/begraven van de inwoners voor die tijd bijgehouden door de aanwezige kerkgenootschappen, vanaf deze tijd is de registratie van de bevolking een taak van de gemeente. Zo ontstaat in 1811 onder andere de burgerlijke stand”.

Bron: http://members.chello.nl/krom1/2__de_geschiedenis_van_akersloot.htm

Cornelis Visser was  timmerknecht, landbouwer en watermolenaar. We focussen ons nu even op Gerrit Visser, mijn overovergrootvader. En de oudste zoon van Cornelis.


In het archief is een trouwakte te vinden van Gerrit Visser, hij trouwt met Guurtje Smit op 1831, hij is geboren in 1811, dus dat moet iets later zijn dan de huwelijksdatum van zijn ouders , en dat klopt dan weer met het vorige verhaal 1810. We houden het erop dat 1810 trouwdatum was van Cornelis Visser en Aaltje Dubbeld.

 Gemeente = Zuid- en Noord-Schermer
Aktenummer = 5
TrouwDatum = 09-10-1831
Archief locatie = Noord-Hollands Archief
Toegang = 358
Inventarisnummer = 152
Akte = Huwelijksakte

Bruidegom = Gerrit Visser
Geboorteplaats bruidegom = Zuid- en Noord-Schermer
Beroep bruidegom = boerenknecht
Bruid = Guurtje Smit
Geboorteplaats bruid = Akersloot
Beroep bruid = dienstbode
Vader bruidegom = Cornelis Visser
Beroep vader bruidegom = timmerknecht
Moeder bruidegom = Aaltje Dubbeld
Vader bruid = Gerrit Smit
Beroep vader bruid = dagloner
Moeder bruid = Neeltje Brasser

Nadere informatie = beroep bg.: boerenknecht; beroep bruid: dienstbode; beroep vader bg.: timmerknecht; beroep vader bd.: dagloner

 1812. Noord-Holland. Zuid-Noord Schermer. Gerrit Visser, zoon van Cornelis en Aaltje Dubbeld is net 1 jaar geworden.

 1831. Gerrit Visser trouwt op twintig jarige leeftijd met de vijfjaar oudere Guurtje Smit. Zie eerder vermelde trouwakte. Guurtje is dienstbode en hij is boerenknecht. Het drooggemalen gebied van de Schermer wordt voornamelijk bewoond door boeren en molenaars. Goede verbindingen zijn er niet. De bevolking is dan ook hecht, en ons kent ons.

 1839. Een ander uit de familie Visser, Jan, mag na 54 jaar molenaar zijn geweest nu ’s nachts een knecht nemen op kosten van de polder.

1842. Molenaars in de Zuid-Noord Schermer moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Bij overtredingen wordt er direct gestraft. Zo mogen zij nooit met een brandende pijp naar boven in de molen en beneden moet er een dop op. Wat ook verboden is, is dronkenschap. Iemand van de familie Dubbeld wordt erom ontslagen. Toevallig is de schoonvader van Gerrit Visser, ene Leendert Maartensz. Dubbeld. Maar de Dubbeld waar het hier om gaat, heet Jan. Laten we geen praatjes gaan rondstrooien. Toch misschien wel familie?

 1862. Pieter Visser gaat verhuizen. Hoewel de familie al decennia woont in de Schermer, trekt Pieter de stoute schoenen aan. Hij vertrekt naar Amsterdam. Hij wordt er veehandelaar en trouwt er in Nieuwer Amstel met Antje van Groningen. Een heel vruchtbaar gezinnetje zal dit worden. Tenminste zes kinderen zijn er voortgebracht.

 Als  beroep van Antje wordt  later opgegeven: melkverkoopster. Zelfs op 41 jarige leeftijd bevalt zij nog van een kind: Johannes.

 Rond 1900 groeit Amsterdam uit haar voegen. Er moeten huizen komen. Molens en kleine huisjes werden opgeofferd voor grotere modellen, met drie etages. Slootjes, grachtjes werden gedempt om het vervoer vlot te laten doorlopen. Ook kwamen er in bepaalde delen van Amsterdam nieuwe namen voor reeds bestaande straten. Het stadsbeeld kreeg een heel ander uiterlijk. De “buitenwijken”van Amsterdam veranderden van agrarisch beeld naar stadsgezicht.

 Omliggende gemeenten werden geannexeerd, zoals Sloten en Nieuwer Amstel, de geboorteplaats van Antje van Groningen , de vrouw van Pieter. Menigeen heeft door grond te verkopen, nog een aardig centje verdient. Speculatie was aan de orde van de dag. Mensen hadden huizen nodig, en men wilde ervoor betalen. De huizen werden uit de grond gestampt, en veel huizen zagen er dan ook hetzelfde uit.

 Johannes Visser. Hij is de laatstgeboren zoon van Pieter Visser en Antje van Groningen. Johannes is een nakomertje, hij wordt geboren in 1883. Antje schenkt hem het leven als zij al 41 jaar is. Hij groeit in ieder geval op in een groot gezin. Waarschijnlijk ook bemoedert door zijn zusjes.

 Rond de leeftijd van twintig jaar vertrekt Johannes naar Rotterdam, vermoedelijk om er werk te verrichten als metselaar. Hij raakt er in contact met metselaar/voorman  Pieter  Ossel, uit Goes, die ook nog eens een leuke dochter heeft: Jobje.

 Rotterdam breidt zich rond 1900 ook enorm uit. Als havenstad kan men natuurlijk niet achterblijven, je moet met je tijd meegaan. Er komen veel werkzoekenden naar de stad, waaronder dus ook Johannes Visser. Waar hij precies aan heeft gewerkt, is niet bekend, maar dat Jobje Ossel uit Goes daar deel van uit heeft gemaakt, mag duidelijk zijn.

 In 1904 raakt Jobje zwanger van Johan. Ze besluiten op 9 november 1904 te trouwen, in Amsterdam. Op 15 april 1905 bevalt ze in Rotterdam van een zoontje: Johannes jr.

 Rotterdam wordt weer ingeruild voor Amsterdam. Waar het gezinnetje woont in een buitenwijk van Amsterdam: Oud West. Deze wijk is dus eigenlijk ook uit de grond gestampt. Ze wonen er respectievelijk in de Jacob van Lennepstraat 56 III (1905) en de Frederik Hendrikstraat 5 soust (1906).       

 Ook Johannes jr. zal het ambacht van metselaar volgen.