VERLEDEN HEERIS EN HUDIG en von Saher

Carolus Fredricus Wilhelmus von Saher is op 1 april 1857 geboren te Brunssum.Opgevoed in Brunssum gedurende kinderjaren. Verdere jeugd doorgebracht ,na de dood van de kolonel Von Saher, in Brussel. Carolus is als jonge man meteen in het verzekeringswezen gegaan in Brussel (Nationale). Hij volgde de directeur op en richtte het filiaal in Amsterdam, Westeinde 15 op.  Hij ging in Amsterdam wonen en was tot zijn dood directeur vanLa Nationalein Belgie en Nederland.

Hij trouwt met Maria Francina Johanna Muring, die op 10 december1862 inDordrecht is geboren. Ze krijgen 3 dochters Adriana Carolina in 1884 (trouwt met W.H. Heeris), Augustina Roeloffina in 1886(trouwt met G.L. Heeris) en tenslotte Maria Wilhelmina Jeanne in 1889(trouwt met J.A. Kaart)

Carel van Saher was zeer gelovig, katholiek. Hij was ook nog vrijmetselaar, maar meer uit levensopvatting dan uit geloof Hij wilde dat zijn vrouw en 3 dochters regelmatig te kerk zouden gaan, maar die hebben nooit gehoor aan deze wens gegeven. De 3 meisjes deden wel communie toen ze nog klein waren. Carel was zeer muzikaal en speelde voortreffelijk piano. Hij overleed op 68 jarige leeftijd.

Uit het huwelijk van Augustina Roeloffina von Saher en G.L. Heeris werden twee dochters geboren, Carola en Everdina.

 

zusjes von Saher: Adriana, Augustina en Maria Wilhelmina (later actrice Willy von Saher)

Von Saher en Heeris

Heeris en Hudig, zo gelijk en toch zo verschillend

 

“Mijn vader was secretaris van de directie van de Koninklijke Nederlandse Stoombootmaatschappij”, zo staat te lezen op de eerste bladzijde van de herinneringen van Jan Hudig, geboren 10 februari 1911 te Amsterdam.

“De KNSM was een rederij met een groot aantal hoofdzakelijk kleinere schepen, die op de Oostzee en Middellandse Zee voeren, met een bijbedrijf waarvan de schepen op West-Indië voeren. “

Wie was die familie Hudig? Daar zijn boekwerken over geschreven, maar ik beperk me hier tot de vader van Jan Hudig, Dirk.

“Hudig [L.Jzn.], Dirk, directeur van de Koninklijke Nederlandsche Stoombootmaatschappij (KNSM) te Amsterdam (Rotterdam 13-10-1876 - Amsterdam 22-4-1973). Zoon van Louis Jacob Hudig, directeur van de Gemeentelijke Handelsinrichtingen te Rotterdam, en Johanna Elizabeth van Vollenhoven. Gehuwd op 24-3-1910 met Anna Rotgans. Uit dit huwelijk werden 3 zoons geboren.

Dirk Hudig groeide op in een milieu dat nauw was verbonden met de scheepvaart. Zijn vader was directeur van een van de voorlopers van het Gemeentelijk Havenbedrijf in Rotterdam. Het gezin woonde te midden van de havens, en verschillende familieleden waren cargadoor en/ of reder. Voor Hudig lag derhalve een carrière in de scheepvaart voor de hand.”

Bron: Historici.nl

Dirk trouwde in maart 1910 met Anna Rotgans, de dochter van een in die tijd heel bekende chirurg, Jacob Rotgans (1859-1948). Jacob Rotgans was o.a. directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Hij studeerde medicijnen aan de UvA.  In 1907 verklaarde hij dat kanker een ziekte was die veroorzaakt werd door de inwerking van micro-organismen. Mede dankzij hem werden er aparte kankerinstituten  opgericht, zoals het Antoni van Leeuwenhoekhuis.

Bepaald onbemiddeld was het gezin Hudig niet want in 1913 lieten ze een huis bouwen, een leuke villa aan de Boulevard Bernard in Zandvoort.

“Wij leefden in een beschermde omgeving, heel rustig”, gaat Jan Hudig in zijn memoires verder.

“s Zomers brachten wij enige maanden in Zandvoort door, s winters was het weer de Plantage Parklaan.”

In het fotoboek zijn de vrolijke kinderfoto’s te zien van het gezinnetje Hudig.

 

Laten we nog even terug gaan naar het jaar 1908. Op 10 september vond daar in Amsterdam een groots huwelijk plaats: Augustina Roeloffina von Saher trouwt dan met George Lodewijk Heeris. Zij krijgen drie dochters, waarvan Maria Carola Heeris zal trouwen met Jan Hudig. Wat staat daarover in zijn dagboek te lezen?

“Begin januari 1934 ging ik naar Parijs, op het station Den Haag nagewuifd door Maria Carola Heeris, die ik thuis bij de hr. Phs. V. Ommeren op “Rust en Vreugd”in Wassenaar in de zomer van 1933 had ontmoet en met wie ik twee- of driemaal ging dansen in House of Lords in Den Haag maar die ik verder nauwelijks kende. Zij studeerde piano op het conservatorium in Den Haag. En toen de trein op vertrek stond vroeg ik haar ten huwelijk met de aanbeveling daarover na te denken. Toen vertrok de trein. Al gauw kwam er een brief ter bevestiging en tot ons huwelijk schreef ik haar wekelijks een brief over mijn doen en laten.”

“Ik vermeldde reeds dat toen ik in 1934 met de trein naar Parijs vertrok ik werd nagewuifd door Maria Carola Heeris. Wanneer ik de ouders van Carola heb ontmoet weet ik niet precies meer. Het is onwaarschijnlijk dat ik de eerste maanden dat ik in Parijs was daarvoor gelegenheid had. Bovendien: het geld voor de reis was er niet en het is dus heel goed mogelijk dat ik tot Pasen heb moeten wachten voor ik gelegenheid kreeg met haar ouders nader kennis te maken. Ik had hen wel ontmoet want in die tijd was het gebruikelijk dat wanneer je met een meisje uitging, je bij haar ouders je opwachting maakte”.

“Dat bezoek met Pasen heeft plaatsgevonden op de Heihoeve in Helvoirt, een zomerhuisje van de familie Heeris. Hij gepensioneerd kapitein ter zee, kolonel in de wandeling genoemd, secretaris van de Nederlandse Redersvereniging.  Mijn vader kende hem dus goed uit hoofde van diens functies bij de Redersvereniging.”

“Wij trouwden in maart 1936 in Den Haag. Daarna lunch met 30/40 familieleden. Daarvoor nog een feestje gegeven door Oom Jan en tante Pem in hun huis aan de Kralingse Plaslaan in Rotterdam, in rok n.b. met mijn vrienden en die van Carla. Carla had haar conservatoriumstudie-piano- in Den Haag achter de rug. Ik miste het muzikale gevoel ervoor.”

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.